Die EPC, wat moet je daar nu mee? De verplichtingen anno 2023!

Het EPC, of ‘Energieprestatiecertificaat’ zegt hoe energiezuinig een woning is. Elke wooneenheid, zowel een huis, appartement als een studio, moet dit certificaat kunnen voorleggen bij verhuur of verkoop. Maar hoe gebruik je dit certificaat nu, en wanneer precies heb je er eentje nodig? Wij maken je wegwijs!

Op de EPC-certificaten, opgemaakt na 2019, vind je telkens een label terug met een kleurcode. De labels gaan van A+, voor een ‘zeer goede energiescore’, tot F voor een ‘zeer slechte energiescore’. Op het document vind je telkens ook tips terug om de score van je eigendom te verbeteren.

Die score zegt dus hoe energiezuinig je woning is. En hoe beter de EPC-score van je woning, hoe gunstiger voor jou als je je eigendom wil verkopen. Je huis of appartement zal vanzelfsprekend meer waard zijn met een score C dan als het score F zou hebben. Ingrepen die je eigendom energiezuiniger maken zijn dus zeker het overwegen waard als je eraan denkt te verkopen of te verhuren.

En goed om te weten: het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig. Is je certificaat nog geldig maar heb je ondertussen energiebesparende ingrepen uitgevoerd? Dan laat je best een nieuw EPC opmaken met een geüpdatete score. En wil je vandaag een woning verhuren of verkopen? Dan moet je EPC opgemaakt zijn in 2019 of later. Een gewaarschuwd man is er twee waard want je kan een boete ontvangen als er geen (correct) EPC aanwezig is.

Slechte energiescore? Renovatieplicht!

Sinds dit jaar geldt de renovatieplicht voor residentiële gebouwen. Deze plicht houdt in dat, als je een woning of appartement aankoopt met een EPC-score van E of F, je binnen de 5 jaar na aankoop moet renoveren. De score moet verplicht naar D of beter evolueren en dit moet je kunnen aantonen met een nieuw EPC.

En als je toch aan het renoveren gaat, doe je dat maar beter meteen goed! Want in de toekomst zal deze norm nog verstrengd worden. Zo zal je in 2030 verplicht moeten renoveren tot label C, enzovoort.

Meer details vind je via de website van de Vlaamse Overheid.

Heb je een woning op het oog, of wil je je woning verkopen en zit je nog met vragen over het EPC en/of de renovatieplicht? Contacteer ons, wij adviseren je graag!