Drie vragen die je zeker aan de bank moet stellen

Bij je eerste afspraak bij de bank over een woonkrediet is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Het afsluiten van het juiste woonkrediet is een belangrijk moment dat je niet mag onderschatten. Als je immers de verkeerde hypothecaire lening afsluit, kan de rekening fors oplopen. Daarom is het belangrijk om bij de eerste kennismaking gerichte vragen te stellen. Deze drie vragen mogen alvast niet over het hoofd gezien worden, want ze kunnen bepalend zijn voor de rest van het gesprek over jouw woonkrediet.

Welk bedrag mag ik lenen?

Het eerste wat je zeker moet navragen, is welk bedrag je precies mag lenen. De bank kijkt dan wat je maandelijks kan afbetalen, zonder dat je daarbij in financiële problemen geraakt. Er wordt gekeken naar je leeftijd, de samenstelling van het gezin, het inzetbaar spaargeld, carrièremogelijkheden en de kostprijs van het huis/appartement dat je voor ogen hebt.

Een maandelijkse afbetaling mag een derde van het (gezamenlijk) inkomen zijn. Concreet wil dat zeggen dat wanneer je samen 3000 euro verdient, de bank je 1000 euro per maand kan laten afbetalen. Een bank wilt zekerheid dat je in staat bent om je verplichtingen na te komen.

Kies ik best voor een vaste of voor een variabele rentevoet?

De rentevoeten zijn op dit moment laag en dan is de verleiding groot om voor een vast rentevoet te kiezen. De kans is groter dat de rente in de toekomst eerder zal gaan stijgen, dan dat ze gaat dalen. Het nadeel van het kiezen voor vaste rentevoeten is dat het tarief iets hoger ligt t.o.v. een variabele rentevoet.

Kan ik korting krijgen op het basistarief?

Elke bank heeft een officieel basistarief voor een woonkrediet, maar dat is niet noodzakelijk de laagste rentevoet die je kan krijgen. Als je goed onderhandelt, kun je een voordeliger tarief bekomen. Die korting is opnieuw afhankelijk van een aantal factoren; of je al dan niet klant bent bij de bank in kwestie, je persoonlijke financiën en of je ook andere producten erbij betrekt.

Met het verkregen basistarief kun je vervolgens bij andere banken kijken of daar geen voordeligere voorwaarden los te krijgen zijn.