Opgelet: verplichting inzake asbest

Dateert jouw woning van voor 2001? Dan ben je vanaf 23 november 2022 verplicht om een asbestattest te voorzien bij de verkoop van je woning. Dat attest bevat de bevestiging van het al dan niet aanwezig zijn van asbest in je huis en de plekken waar het asbest zich precies zou bevinden. 

 

Schakel een expert in

Om het attest te laten opstellen, moet je een expert inschakelen. Bereid jezelf er goed op voor dat dit best wel wat kosten met zich meebrengt en misschien als onverwachte kost zou kunnen optreden binnen je kostenplaatje.

 

Enorm schadelijk!

De nieuwe regelgeving is van toepassing op woningen die dateren van voor het jaar 2001. In de jaren ’90 was er namelijk meer sprake van asbest omdat de stof gebruikt werd in vele bouwmaterialen. In die tijd was bekend dat dit heel wat voordelen had. Pas later bleek dat asbest ook enorm schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid.

De schade van asbest kan voortkomen uit het inademen van de stof. Wanneer dit gebeurt, is er een verhoogd risico op kanker en longziektes. Daarom is er sinds 1998 een verbod op het produceren, gebruiken of hergebruiken van asbest. Maar dat maakt natuurlijk nog niet dat het meteen uit alle huizen verdwenen is, integendeel: er zit nog asbest in ongeveer 2,8 miljoen woningen en gebouwen in Vlaanderen?!

 

Heb je een woning van voor 2001 en ben je van plan die binnenkort te verkopen? Houd hier dan zeker rekening mee. Wij als makelaar begeleiden jou er graag bij!