Renteloze Mijn Verbouwlening vanaf 1 september

De Vlaamse Regering heeft de nieuwe regelgeving omtrent het financieren van renovatiewerken eindelijk goedgekeurd. Dat wil zeggen dat vanaf 1 september 2022 je goedkoper kan gaan lenen voor renovatieprojecten tot 60.000 euro.

De nieuwe regelgeving is er gekomen, voornamelijk om de woningkwaliteit en energieprestaties in Vlaanderen de hoogte in te brengen. Het is de bedoeling mensen ertoe aan te zetten meer en sneller de stap te zetten om te renoveren. Eigenaars hebben namelijk behoefte aan financiƫle ondersteuning tijdens het renoveren en dit zou hen daarbij moeten helpen.

Renteloos renovatiekrediet

De nieuwe Mijn VerbouwLening is niet hetzelfde als een renteloos renovatiekrediet. De voorwaarden voor beide leningen zijn anders. Daarnaast kunnen ze ook niet gecombineerd worden met elkaar. De Mijn VerbouwLening kan je aanvragen vanaf 1/9/2022, maar let op! Dit gaat niet als je al een renteloos renovatiekrediet hebt lopen.

Voor wie?

Hoofdzakelijk is de lening bedoeld voor eigenaars van een woning of appartement. Daarbij wordt de hoogte van de renovatielening bepaald aan de hand van het totale inkomen van de eigenaar van het pand. Hier wordt dus niet enkel je loon in meegerekend, maar ook het aantal kinderen ten laste en je gezinstoestand. Het bedrag dat je kan lenen via de renovatielening onder de nieuwe voorwaarden schommelt tussen de 15.000 en de 60.000 euro.

Daarnaast krijgen ook verhuurders de kans om deze lening aan te vragen, mits enkele voorwaarden.

Voor welke panden?

Let er ook op dat je woning aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om recht te hebben op deze lening. Je woning of appartement moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en moet minstens 15 jaar oud zijn op het moment dat je de aanvraag voor de Mijn VerbouwLening indient. Hier gelden enkele uitzonderingen op, bijvoorbeeld als het gaat over zonnepanelen.

Naast deze nieuwe lening, zijn er ook heel wat andere leningen die je kan aangaan voor het renoveren van een woning. Mensen kiezen dus steeds vaker voor een nog te renoveren woning, jij ook?